Bilgi

Köyde Tarım

Köyün ekonomisi genellikle tarıma dayalıdır. Köyde başlıca tarım kaynakları şunlardır.

Fındık Tarımı: Halkın önemli geçim kaynaklarının başında gelir. Her yıl fındığın bakımı yapılır. Gübresi verilir. Yazın sonlarına doğru eylül ayı başlarında hasadı yapılır. Genellikle çikolata ve yağ sanayinde kullanılır. İç piyasaya çerezlik olarak ta sunulur. Fındık bahçede iken dökülme zamanı gelmeden daldan toplanır. Güneşlik günlerde fındık seçilip kurutulur. Bahçeden toplanan fındık ile güneşlenip kurutulan fındık arasında ağırlık bakımından değişiklikler olur. Fındık alan ofis veya dükkanlar fındığı alırken tamamen kurutulmuş ve seçilmiş olmasına dikkat ederler. İç piyasada bulunan fındık entegre tesislerine yollanır. Bu tesislerde fındık değişik şekillerde işlenir ve ham madde haline getirilir. Buradan çerezlik, fındık yağ, iç fındık, öğütülmüş fındık, çikolata için fındık, ezme fındık… gibi çeşitlere çevrilir. Fındığın dış kabuğu ise genellikle yakacak olarak kullanılır ancak şimdiki zamanlarda mobilyacılar tarafından rağbet görmüş mobilyalara kaplama yapılmaktadır. 

Fındığın köye gelişi

Fındığı Köye Getirenler:

1) Hışır Ali’nin oğlu Ali Rıza GÜVENDİ

2) Derici Mustafa’nın oğlu Mehmet

3) İskender oğlu Mustafa

Köyde ilk fındık tarımının yapıldığı yerler

1) Hoca gilin eski ev yanı

2) Tasıldargilin Hozan Tarlası, Köse deresi

3) İskender oğlu Mustafa Eski cami yanı

Mısır Tarımı: Köyde yiyecek olarak ekmek yapımında kullanılan, ilkbaharda ekilip sonbahar ayında hasatı yapılan bir tarım ürünüdür. Mısırdan çeşitli yiyecekler yapılır. Sulu yemeklerinden kuru yemeklerine kadar birçok şekilde kullanılır. Genellikle mısır ekmek yapılır. Mısırlar toplandığı zaman değirmende öğütülür. İnce un haline gelen mısırlar ekmek yapılır. Yemek çeşidi olarak da en yaygın hali mısır çorbasıdır. Diğer adı bütün darı çorbasıdır. Mısırlar tarladan toplanarak değirmene götürülmez. O hali ile tane haline getirilir. Yarım gün soğuk suda ıslatılıp şişirilir. Daha sonra yarım gün pişirilir. Yağı, soğanı değişik baharatları katılıp pişirilip servise sunulur. 

Arıcılık: Köyde fındık tarımı yapılmadan önceleri de arıcılık yapılmaktaydı. Köyde yaygın olmamakla birlikte köye fazla bir getirisi yoktur. Köyde bazı aileler arıcılık yapmakta ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Genellikle sabah kahvaltılarında kullanılmak üzere bazı kişiler tarafından arıcılık yapılmaktadır. 

Bunlardan başka birçok sebze ve meyve köyde yetiştirilmektedir. Ancak satışı veya pazarlaması yapılmamaktadır.

  • Eklenme Tarihi: 09 Nisan 2023

Diğer Bilgiler

Çatalağaç Köyü ile ilgili gönderilere ulaşın.

Haberler, duyurular, ilanlar, köy hakkında bilgiler, fotoğraflar, videolar ve daha fazlası...

Çatalağaç Köyü, Giresun'un Gümüşhane ile sınır köyüdür. 5 Mahalleden oluşur.